Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

8 października 2019

Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie wchodzi w reakcje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem warstwę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym działaniem licznych substancji chemicznych, jak również podnosi jej odporność na niekorzystne warunki. Dzięki tym właściwościom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu dziedzinach przemysłu.

Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym

Z uwagi na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tym przemyśle. Używa się ich zarówno do przechowywania dużych ilości ukończonych już mieszanek, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wspomniane wcześniej cechy sprawiają, iż zbiornik ze stali nierdzewnej jest również świetnym rozwiązaniem dla zakładów produkujących i przetwarzających paliwa oraz dla przemysłu chemicznego.

Zbiorniki stalowe w sektorze spożywczym

Zbiorniki stalowe są często używane w różnych przedsiębiorstwach z szeroko pojętej branży spożywczej – w zakładach przetwórstwa bądź placówkach gastronomicznych. W browarach, gorzelniach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wykonane z tego materiału. Usługi przedsiębiorstw zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się powodzeniem w branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na tego rodzaju zasobnikach nie zbiera się osad, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości bakteriami bądź dzikimi drożdżami.