Chcesz odżywiać się zdrowo? Kupuj żywność ekologiczną

22 października 2022

Dowiedz się więcej o przetworach ekologicznych.

Od prężnego rozwoju branży żywieniowej, który daje się zauważyć od początku XX w., produkty jedzone przez nas codziennie zaczęto często nasycać przeróżnymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz razem z poszerzającą się świadomością odbiorców odnośnie tego, co konsumują i jak może to oddziaływać na ich samopoczucie, ostatnimi czasy coraz częściej szukają oni produktów wykonanych z żywności ekologicznej.

Czym charakteryzuje się żywność eko?

Żeby dany produkt dostępny w Polsce mógł mienić się „eko”, musi spełnić wiele wymogów. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wykonane muszą zdobyć konkretne certyfikaty przyznawane przez wyznaczone do tego instytucje. Fundamentalną jednak cechą spożywczych produktów eko jest to, iż zastosowane do ich przygotowania owoce oraz warzywa uprawiano według wszystkich obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To oznacza, że rolnicy nie korzystali z chemicznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących niekorzystnie oddziaływać nie tylko na zdrowie ludzi, ale które też są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre bowiem nawozy wywołują zasolenie gleby bądź zanieczyszczają wody gruntowe, a natryski pół chemicznymi pestycydami nierzadko powodują np. obumieranie pożytecznych organizmów. Tymczasem w efekcie ekologicznej uprawy rośliny cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, iż mniej tych szkodliwych związków przedostanie się do ciała ich konsumentów.

Zamawiasz żywność ekologiczną? Czytaj uważnie informacje na opakowaniu

Żywność ekologiczna podlega ciągłemu nadzorowi na wszystkich etapach produkcji, w tym także w czasie transportu i składowania. Co kluczowe, jeśli artykuł spełnia wymogi, jego producent nie licząc standardowych informacji między innymi o terminie przydatności do spożycia, kaloryczności, temperaturze przechowywania czy wadze netto, miejscu pochodzenia składników, musi także obowiązkowo podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten artykuł oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli liść ułożony z gwiazdek na zielonym tle. Poszukując żywności ekologicznej należy zatem czytać wnikliwie etykiety wyrobów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o uzyskanych certyfikatach.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]