
Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków
21 lipca 2020Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty, zobacz tutaj
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają także inne, przedtem mniej znane owoce i warzywa. Mówiąc o zdrowotnych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć również napojów takich jak kwas chlebowy, kefir czy różnego typu zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Głównie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają w prosty i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu substancje niezbędne dla jego prawidłowego funkcjonowania.
Jakie witaminy kryje sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający multum związków oddziałujących dobroczynnie na nasze samopoczucie. Kluczowym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kiszonek to także skarbnica witamin. Warte uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie witaminy C – już filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – czemu warto go spożywać?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego korzystnie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek nagromadzenie witamin usprawnia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, depresji i cukrzycy, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak np. wrzody żołądka czy niestrawność. Działają one też osłonowo podczas kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]