kapusta kiszona bez konserwantów

Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie

2 września 2021

Wyjątkowy smak kapusty kiszonej jest znaczącą częścią środkowoeuropejskiej kultury kulinarnej. Jest ona komponentem licznych dań i każdy Polak stosunkowo często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, gdyż kiszona kapusta to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Kapusta kiszoną – źródło koniecznych składników odżywczych i witamin

Kapusta kwaszona, czy też kiszona, bowiem te dwie nazw stosuje się zamiennie, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które odkryto w wyniku poszukiwania przez człowieka metody na kilkumiesięczne przechowywanie żywności. Drobno posiekane główki białej kapusty stają się przydatne do spożycia przez kilka miesięcy na skutek poddania działaniu fermentacji mlekowej. Niegdyś konsumowanie kapusty kwaszonej pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych, których pozyskanie w zimowe miesiące było o wiele trudniejsze niż współcześnie. A warto zaakcentować, że kwaszona kapusta posiada wiele substancji istotnych dla prawidłowego działania naszego organizmu. To świetne źródło witaminy A, witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, a także witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybicze. W kwaszonce tej znajdują się też inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B3, B6, B12). Ponadto, kiszona kapusta to źródło między innymi wapnia, probiotyków oraz potasu. Zarazem to żywność o niewielkiej wartości kalorycznej, dlatego poleca się jej spożycie osobom na diecie.

Jak wykorzystuje kiszoną kapustę w kuchni

Kapusta kwaszona na naszych stołach spotykamy zarówno w przystawkach do potraw, jak i jako główny ich element. Na surowo najczęściej spożywa się ją w formie surówki z marchwią lub cebulą, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a czasami na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również artykuł, który perfekcyjnie harmonizuje z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, skutkiem tego robi się z niej nadzienie do łazanek, krokietów i pierogów. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy najlepszych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka albo bigosu.

W zasadzie każda rodzina ma swój przepis na kwaszoną kapustę, jednak w dzisiejszych czasach nieczęsto przygotowuje się ją w mieszkaniu, gdyż nie ma już potrzeby składowania artykułów spożywczych na okres zimy. Kapustę kwaszoną w dużych i niewielkich pojemniczkach bez problemu nabyć można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Polscy wytwórcy mają w swoim asortymencie też kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]