
Kiszonki z warzyw i nie tylko – przysmak ludzi z całego świata
28 lipca 2022Jeśli szukasz kiszonych warzyw, koniecznie wejdź na https://artmankiszonki.pl.
Kiszonki są tak głęboko związane z tradycyjną kuchnią polską, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański frykas, z rzadka spotykany w pozostałych częściach świata. Lecz kiszonki popularne są nie tylko na starym kontynencie, ale również w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.
Kiszone przetwory warzywne – czyste zdrowie na naszym talerzu
Historycy uznali, że metoda zabezpieczenia żywności przez ich przechowywanie w occie, w solance lub w soli, wykorzystywana jest przez ludzkość od przeszło 4 tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie wywodzi się nawet z Europy, a z terenów antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, gdyż niskie pH zawiesiny, w której się ją zanurza, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków wstecz była to świetna metoda, by wydłużyć okres przydatności do konsumpcji warzyw, ryb i mięsa niekiedy o kilka miesięcy. Stąd też wynikł zwyczaj przygotowywania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory warzywne od początku swojego istnienia słyną z własności prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Cechują się one m.in. dużą zawartością witaminy C, dlatego więc żeglarze statków, które miały w magazynie kiszonki, sporadycznie chorowali na cyngę. Ciekawostką jest, że w języku polskim kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma dla zwierząt np z rzepaku bądź buraka cukrowego.
Kiszonki – co można kisić?
Najbardziej rozpowszechnionym warzywem kwaszonym jest ogórek, który jest używany w kuchni właściwie na wszystkich kontynentach, także w Kanadzie i w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie jest nadmiernie popularna. Jednakże pickle są tam chyba najbardziej lubianym składnikiem hot-dogów, burgerów oraz sandwiczy. W Polsce oprócz ogórka, bardzo popularne są kwaszone buraki i kapusta, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W pozostałych rejonach świata kisi się m.in. marchew, bakłażany, a także owoce (przykładowo jabłka), a niekiedy nawet śledzie.
Solanka i ocet zmieniają teksturę oraz smak warzyw, nadając im chrupkość i kwasowość. Kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się podstawą lub ważnym dodatkiem do setek potraw regionalnych. Warto pamiętać, że smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie rejonach świata, bowiem zależy on od dodatków do zalewy, których używa się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek kiszony wedle typowego polskiego przepisu, będzie smakował inaczej niż ten zakiszony np. w Chinach.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]