
Sól himalajska różowa i kłodawska – wybierz to co najlepsze
13 grudnia 2019Dowiedz się więcej o soli kłodawskiej niejodowanej
Sól to substancja konieczna do poprawnego działania ludzkiego organizmu. Jakie własności posiada sól kłodawska czy różowa sól himalajska? Z jakiego powodu należy wykorzystywać je do przygotowywania żywności?
Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?
Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który świetnie uwydatnia smak posiłków. Chociaż nadużywanie soli może mieć niepożądane oddziaływanie na nasze zdrowie, to jej rozważne dawki (nie więcej niż 6 gramów na dobę) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek odpowiadający za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze złóż mających prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, między innymi żelazo, cynk czy potas, a zarazem jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak trujące metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w branży gastronomicznej
Sól kłodawska natomiast to substancja o wysokim stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i stanowi idealny do tradycyjnych przetworów. Jest wartościowym źródłem żelaza, potasu czy wapnia, czyli składników potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie ługuje jej się, dlatego nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie stosowana nie tylko w branży gastronomicznej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]